Walentynki to szczególny dzień, w którym wszyscy i wszystko przypominają nam o ukochanej osobie. W ten dzień chcemy taką osobę obdarowywać czymś wyjątkowym.
A co może ucieszyć bardziej niż prezent, w który włożymy własną pracę i serce?
Wierzymy, że sekret miłości najlepiej oddają słowa „przez żołądek do serca”, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkowy przepis na pyszne, walentynkowe babeczki, którymi bez słów wyrazisz to, co czujesz.
Składniki na około 30 babeczek:
- 300 g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka sody,
- pół szklanki sypkiego kakao,
- 100 g cukru,
- 1 tabliczka mlecznej czekolady,
- szczypta sproszkowanego chili do dekoracji,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady (o minimum 70 % zawartości kakao),
- 80 mli oleju, np. rzepakowego,
- 2 jajka,
- 250 ml zimnego mleka.
Sposób przygotowania:
Czekoladę zetrzyj na tarce i wymieszaj z łyżeczką sody i mąką kukurydzianą. W osobnej misce ubij jajka z cukrem do momentu, aż masa stanie się biała. Jajka z cukrem połącz z mąką i czekoladą dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj olej.
Do powstałej masy wsyp kakao i powoli miksuj, wlewając mleko. Przełóż ciasto do foremek do ¾ wysokości. Piecz w piekarniku (oczywiście najlepiej gazowym) rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. Ostudzone babeczki udekoruj chili.
Smacznego!
W czym możemy Ci pomóc?
Masz pytania? Wypełnij formularz lub skontaktuj się z nami telefonicznie.