background-image
background-image

Gotowanie

Gastronomia jest branżą, która obejmuje swoim zasięgiem różne punkty serwowania posiłków. W głównej mierze może wyróżnić restauracje stacjonarne oraz mobilne. W tych ostatnich korzysta się przede wszystkim z gazu w butlach, który stanowi źródło zasilania.

Wyposażenia gastronomii

Bardzo często gaz w butlach używany jest również w dużych restauracjach lub hotelach, podczas pokazów live cooking. Do wymiany takich butli nie są wymagane żadne narzędzia, co niewątpliwie jest wielkim atutem takiego rozwiązania.

Taborety gastronomiczne oraz palniki stanowią element profesjonalnego wyposażenia gastronomii. Doskonale nadają się do przyrządzania potraw w woku lub większych gabarytowo garnkach. Korzystanie z tego typu rozwiązania jest szczególnie istotne dla właścicieli sezonowych lokali, które nie są podłączone na stałe do sieci gazowej.

Główne korzyści z butli AmeriGas:

  • Wysoka jakość gazu i opłacalność w porównaniu do prądu
  • Wydłużona żywotność promienników oraz palników
  • Stałość i terminowość dostaw
  • Bezpieczny reduktor Klik On do szybkiej wymiany butli NANO i DomLight
  • Dzięki kontroli szczelności i masy podczas procesu napełniania gwarantujemy, że każda butla opuszczająca rozlewnię AmeriGas jest bezpieczna i zawiera odpowiednią ilość gazu
  • Osłona z tworzywa w butli NANO oraz DomLight posiadają ergonomiczne rączki dzięki czemu zapewnia wygodny i pewny chwyt

Korzystacie z butli gazowych w lokalu gastronomicznym? Sprawdz warunki techniczne.

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Urządzenia gazowe instalowane w budynku mogą być zasilane gazem płynnym z indywidualnych butli o nominalnej zawartości gazu do 11 kg, pod warunkiem spełnienia następujących wymagań:

Dz.U.2019.0.1065 t.j.

  • w jednym mieszkaniu, warsztacie lub lokalu użytkowym nie należy instalować więcej niż dwóch butli;
  • w pomieszczeniu, w którym instaluje się butlę, należy zachować temperaturę niższą niż 35°C;
  • butlę należy instalować wyłącznie w pozycji pionowej;
  • butlę należy zabezpieczyć przed uszkodzeniami mechanicznymi;
  • między butlą a urządzeniem promieniującym ciepło, z wyłączeniem zestawów urządzeń gazowych z butlami, należy zachować odległość co najmniej 1,5 m;
  • butli nie należy umieszczać w odległości mniejszej niż 1 m od urządzeń mogących powodować iskrzenie;
  • urządzenia gazowe należy łączyć z reduktorem ciśnienia gazu na butli za pomocą elastycznego przewodu o długości nieprzekraczającej 3 m i wytrzymałości na ciśnienie co najmniej 300 kPa, odpornego na składniki gazu płynnego, uszkodzenia mechaniczne oraz temperaturę do 60°C;
  • urządzenie gazowe o mocy cieplnej przekraczającej 10 kW należy łączyć z przewodem elastycznym, o którym mowa w pkt 7, rurą stalową o długości co najmniej 0,5 m.

W czym możemy Ci pomóc?

Masz pytania? Wypełnij formularz lub skontaktuj się z nami telefonicznie.

Aby umożliwić wysłanie wiadomości, wypełnij wskazane pola.
Twoja wiadomość została wysłana. Skontaktujemy się z Tobą niebawem.
Imię i nazwisko
Numer telefonu
Adres e-mail
Kod pocztowy (XX-XXX)
Napisz czego szukasz
Full Close

Podaj temat:

Zobacz pozostałe artykuły:WRÓĆ DO AKTUALNOŚCIPrzeczytaj jak zaoszczędzić na ogrzewaniu:PRZEJDŹ DO ARTYKUŁU